eko logo

Ekologiczne opakowania?

22 października 2024

Ogólna ocena zdatności do recyklingu różnych typów opakowań na produkty żywnościowe

Powszechnie uważa się, że najbardziej ekologiczne opakowanie, to brak opakowania. Trudno jednak całkowicie zrezygnować z ochrony pakowanych wyrobów. W jaki sposób więc wybierać produkty i ich opakowania?

Z RaportuPakujemy się w kłopoty, Czyli co Polacy wiedzą o opakowaniach i jak sobie radzą z segregacją odpadów wynika, że 47% Polaków zwraca uwagę na materiał, z jakiego wykonane jest opakowanie. Aż 57% respondentów utożsamia ekologiczny produkt z materiałem, z którego wytworzono opakowanie.

W powyższym badaniu zapytaliśmy konsumentów jakiego rodzaju opakowania wyrzucają najczęściej. Te butelki, kartoniki, tacki, saszetki i papierki, wspólnie z ekspertami COBRO, poddaliśmy potem analizie pod kątem zdatności do recyklingu.

Pobierz opracowanie

Rola opakowań w łańcuchu dostaw

Opakowania stanowią integralną część łańcucha wartości produktów spożywczych i napojów. Ich podstawowym zadaniem jest ochrona pakowanych wyrobów, a także wspieranie bezpiecznych i zrównoważonych łańcuchów dostaw, obejmujących producentów, dostawców, firmy transportowe, magazyny, sprzedawców oraz konsumentów. Aby sprostać nowym wyzwaniom związanym z ochroną środowiska, coraz większą uwagę przykłada się do projektowania opakowań zgodnie z modelem gospodarki o obiegu zamkniętym. Wybór materiałów do ich produkcji musi uwzględniać nie tylko bezpieczeństwo żywności, ale także aspekty ekologiczne, ekonomiczne i marketingowe.

Ekoprojektowanie: klucz do przyszłości

Ekoprojektowanie, czyli proces tworzenia opakowań z minimalnym wpływem na środowisko, to jeden z kluczowych trendów w przyszłości i istotny wątek naszego raportu. Obejmuje ono wybór surowców, które są przyjazne dla środowiska, oraz analizę możliwości recyklingu opakowania już na etapie jego projektowania. Zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju, opakowania powinny być funkcjonalne, a jednocześnie w pełni zdatne do recyklingu – to wymóg stawiany przez nadchodzące regulacje unijne, takie jak zmiany związane z PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation).

Nowoczesne opakowania muszą spełniać szereg kryteriów – od wygody użytkowania po bezpieczeństwo produktów. Opakowania, oprócz ochrony żywności przed uszkodzeniami, muszą wydłużać okres jej przydatności do spożycia i zapobiegać zanieczyszczeniom. Istotnym elementem jest również możliwość łatwego otwierania i ponownego zamykania produktów, co zwiększa ich funkcjonalność i wygodę użytkowania.

Wyzwaniem: wielomateriałowe struktury

W raporcie wskazujemy na trudności związane z recyklingiem opakowań wielomateriałowych, które stają się coraz powszechniejsze na rynku. Pigmenty, stabilizatory i inne dodatki stosowane w opakowaniach często uniemożliwiają ich wydajny recykling. Rozważania nad recyklingiem opakowań powinny brać pod uwagę istniejącą infrastrukturę przetwarzania odpadów, a także możliwość odzysku surowców w sposób opłacalny ekonomicznie.

Przeczytaj więcej o opakowaniach wielomateriałowych.

Zrównoważone opakowania na przyszłość

Nasza publikacja może pomóc konsumentom samodzielnie podjąć lepszą dla środowiska decyzję zakupową. Wiedza o tym, czy kolor lub materiał opakowania pozwala na jego recykling, może pomóc w podjęciu mądrej decyzji, bez zamydlenia oczu marketingowymi sztuczkami.

Przeczytaj więcej o produkcji plastiku

Branżowo, publikacja raportu podkreśla potrzebę dalszego rozwoju technologii recyklingu oraz dostosowania projektów opakowań do nadchodzących zmian w regulacjach prawnych. Dzięki analizom dotyczącym ekomodulacji oraz dostosowaniu opakowań do nowych wymagań PPWR, nasza publikacja dostarcza firmom wskazówek, jak w pełni przygotować się na przyszłość.

Pobierz opracowanie

Inne wpisy, które mogą Ciebie zainteresować