Zerwij ze zrywkami! – czyli absurd jednorazowych opakowań na warzywa i owoce
6 lutego 2023
Nie ma to, jak owoc czy warzywo zawinięte w torebkę foliową. To takie przydatne i ekologiczne. Czyż nie?
Statystyczny Polak rocznie sięga po ponad 400 „foliówek”. W plastik pakuje się żywność i napoje, foliowymi woreczkami owija się owoce i warzywa, do plastikowych torebek wrzuca się przekąski i słodycze. Na co dzień nie zwracamy na to uwagi. Dopiero w domu okazuje się, że z lokalnego warzywniaka przynieśliśmy… kolejną dostawę foliówek.
Warzywa i owoce zawinięte w folie nikogo nie dziwią. Przyzwyczailiśmy się do pakowania produktów spożywczych do plastikowych siatek. To dla nas „naturalne”. Gdy widzimy pojedyncze ogórki, papryki, brokuły czy jabłka owinięte w plastik, chętnie wkładamy je do koszyka. Takie produkty wydają nam się lepsze, bezpieczniejsze, zdrowsze, czystsze i ładniejsze od tych samych warzyw, które nie zostały owinięte folią. W konsekwencji, tony niepotrzebnych foliówek zaraz po zużyciu lądują w koszach na śmieci i stają się ogromnym ekologicznym problemem.
Od początków lat 50. ludzkość wytworzyła 8,3 mld ton plastiku, z czego tylko 9% zostało poddane właściwej utylizacji. Problem jest ogromny, bo niewłaściwie składowane, czy nieodpowiednio spalane, tworzywa sztuczne, mogą emitować zanieczyszczenia, pyły, gazy cieplarniane. Co więcej plastik trafia w ogromnej ilości do wód na całym świecie. Według Komisji Europejskiej, ponad 80% odpadów w morzach stanowią tworzywa sztuczne, a jednorazowe opakowania znaleziono nawet na dnie Rowu Mariańskiego!
CZY WIESZ, ŻE… niewielka torebka foliowa, taką, w jaką zwykle pakowane są warzywa i owoce, będzie rozkładać się nawet 400 lat? Dla zobrazowania skali – 400 lat temu w Polsce panował Zygmunt III. To oznacza, że jakby w XVII-wiecznej Polsce produkowano plastik, uległby on rozłożeniu dopiero dziś. Z kolei średni czas rozkładu owoców i warzyw wynosi od 3 do 12 miesięcy.
Vive la France!
1 stycznia 2022 roku, we Francji weszła ustawa zakazująca stosowania opakowań z tworzyw sztucznych do świeżych warzyw i owoców. Jest to pierwszy krok w kierunku, w którym chce zmierzać francuski rząd w drodze do całkowitego pozbycia się plastikowych śmieci. Nowe przepisy obejmują około trzydziestu odmian warzyw i owoców (m.in. cytryny, pomarańcze, ogórki, banany, cukinie, gruszki). Wyjątkami od tej reguły są większe opakowania (od 1,5 kg) oraz produkty krojone, przetworzone i „delikatne” takie jak jeżyny, maliny czy pomidorki koktajlowe, gdzie producenci wciąż mają czasu na znalezienie alternatywnych opakowań. Do 2026 r. wszystkie owoce i warzywa we Francji będą sprzedawane bez opakowania lub w opakowaniach ekologicznych.
Szacuje się, że we Francji w 2021 r. sprzedano aż 37% owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach! Rząd wierzy, że zakaz pomoże ograniczyć zużycie jednorazowych plastikowych opakowań o miliard rocznie. Emmanuel Macron zapowiedział, że do 2040 roku zostaną wycofane ze sklepów wszystkie plastikowe opakowania na rzecz pudełek ekologicznych i innych opakowań ekologicznych do żywności.
Co zamiast torebek foliowych?
- Warzyworki – bawełniane, wykonane z firanek czy innych siateczkowych i lekkich materiałów woreczki, idealne na warzywa i owoce oraz wszelkie artykuły spożywcze kupowane na wagę bez opakowań. Nie będą one zwiększać masy, a zatem i ceny produktu w trakcie ważenia, są uniwersalne i zawsze można je mieć przy sobie. W domu wystarczy wrzucić je do pralki, jeżeli w trakcie użytkowania ulegną zabrudzeniu.
- Torby materiałowe – są bardzo pakowne, wygodne i wytrzymałe. Ułatwiają transport zakupów, a dzięki dużym uchwytom łatwo zarzucisz je na ramię. Nadają się do prania w pralce.
- Torby papierowe – produkowane są w taki sposób, by można było używać ich wielokrotnie. Będą się nadawać do przenoszenia nawet dosyć ciężkich zakupów (do ok. 15 kg). Po zużyciu trafią do pojemnika z papierem. Ich rozkład zajmie około 6 miesięcy.
- Wiklinowe kosze – dawniej duże, wiklinowe kosze z uchwytem były bardzo częstym widokiem. Warto znów do nich wrócić, bo są poręczne, pakowne, nośne i EKOLOGICZNE!
Pamiętaj, że najbardziej ekologicznym opakowaniem jest to, które nigdy nie powstało. W miarę możliwości nie generuj dodatkowych odpadów, a wybierając produkty sugeruj się nie tylko tym co w środku, ale też na zewnątrz.